Kommer ni ihåg när jag var eld och lågor över Al Gores bok ”Our Choice” i app-form? Jag bloggade om framtidens bokformat i maj förra året. Idag presenterade Apple några nya utbildningsverktyg som gör det möjligt för oss lärare att förse våra elever med liknande läsupplevelser som den jag hade när jag läste ”Our Choice” på iPaden. Jackpot!
Med iBooks Author kan du skapa egna digitala interaktiva textböcker ungefär lika enkelt som du svänger ihop en Power Point/Keynote-presentation. Kika på klippet nedan så förstår du hur enkelt det är!
Via iBooks 2 kommer man lätt åt sina egna och andras publicerade textböcker, då iBooks 2 fungerar som en plattform för textböcker för utbildningssektorn. Här förklarar Apple hur det fungerar:
En sak som jag som språklärare tyckte var väldigt fiffig var att programmet har en väldigt smidig funktion för att skapa ordlistor för texten – man klickar bara på ett ord och skriver in betydelsen. Dessa blir sedan klickbara inne i boken så att läsaren kan kolla upp betydelsen av ordet genom ett klick.
Sedan några år tillbaka finns tjänsten iTunes U, som tillhandahåller mängder av föreläsningar från universitet världen över. Totalt erbjuds finns det mer än 350 000 gratis film- och ljudklipp. En av dagens nyheter från eventet i New York är att iTunes U släpps som egen app för iPhone, iPad och iPod Touch.
Tänk när vi inte längre behöver förlita oss på daterade kursböcker utan istället kan skapa egna (tillsammans med ämneskollegor OCH elever) textböcker! Vad mycket roligare allt kommer att bli. Alla elever har ju inte tillgång till varsin iPad än, så kära framtid – kom snart!
Ps. Jo, självklart funderar jag ju på formatet för min egen bok en hel del en dag som denna… 🙂
Pingback: Apples nyheter för undervisning! | Språk & IKT | SeniorNet Sweden - webbredaktion | Scoop.it
Pingback: Apples nyheter för undervisning! | Språk & IKT | Folkbildning på nätet | Scoop.it
En av orsakerna till att den framtid som du pratar om, att alla har en ipad, aldrig kommer att komma, är att Apple styr innehållet. De censurerar vilket material iform av text och bild som får användas.
Antagligen beror detta på amerikanska normer, medan vi har helt andra.
Jag själv väljer bort Apple pga detta.