Här finns länk till del 2 av nedanstående blogginlägg – ”Tips för distansundervisning”, publicerat 10 januari 2021 med uppdaterade länkar!
Älskar Skolsverige när de samlade krafterna mobiliserar sig! Knappt hade nyheterna börjat rapportera om att vi eventuellt tillfälligt kan behöva stänga skolor innan många av Sveriges lärare och IT-pedagoger (och ja – läromedelsföretag förstås) började skriva blogginlägg och dela med sig av resurser att använda i distans- eller fjärrundervisning. Det finns som tur är mycket samlad kunskap att ta del av gällande detta!
Här finns några exempel samlade:
- På den här sidan har UR Skola sammanställt serier som passar bra för att lära sig saker hemifrån. Här finns program från lågstadiet till gymnasiet och alla program har tillhörande pedagogiskt stöd. (Sidan uppdateras löpande.)
- Micke Krings tankar om huruvida vi är redo för fjärrundervisning i ett blogginlägg här.
- Facebookgruppen ”Distansundervisning och fjärrundervisning i Sverige” – SÅ mycket samlad kompetens.
- Andra Facebookgrupper med syfte att stötta elever på distans – Språkvetarstudenter hjälper gymnasieelever, Gratis mattehjälp online och Gratis hjälp i svenska och sva.
- Anna Kayas blogginlägg om nyanlända elever och distansundervisning.
- Johan Falks samlingsportal över digitala resurser där man även kan lägga till nya och betygssätta – SÅ bra!
- Camilla Askebäck Diaz har bloggat om vilka av de frisläppta resurserna som som finns med på Stockholms stads lista över GDPR-säkrade resurser – läs blogginlägget här!
- Helena Kvarnsell har bloggat ihop en sammanfattning av en utbildning i distansundervisning som hon höll för lärarna på Björknässkolan. Massa bra tips och länkar!
- Lin Educations blogginlägg om hur man förbereder fjärrundervisning och tips på fjärrundervisning med Apple, Google och Microsoft.
- Även Swedish Edtech Industry har sammanställt en tillfällig samlingssida för att så enkelt som möjligt samla aktuella resurser. På den presenteras allt de olika leverantörerna tillgängliggör i form av olika sorters extra stöd och resurser till skolorna.
- Göteborgs stad har sammanställt den här webbplatsen med information och tips på digitala verktyg som kan användas för att bedriva undervisning på distans.
- I det här blogginlägget delar Cecilia Lind med sig av konkreta tips och verktyg för distansundervisning (som självklart fungerar att använda även i den vanliga undervisningen).
- Sara Bruuns Pearltree-samling med digitala läromedel resurser som är tillfälligt fria att använda.
- Tipsa eleverna om Pluggakuten – ställ frågor, diskutera och hjälp andra i alla ämnen och kurser.
- På den här länken har Jonas Thorén sammanställt en PDF med smarta och enkla verktyg för produktion av audiovisuella läromedel.
- Och ja, man vinner ju inte Guldäpplet för inte – häng med modersmålsläraren Napat Khiyapat på hennes Instagram; hon har bedrivit fjärrundervisning länge!
- Skolahemma.se – en plats (som är tänkt att uppdateras med tiden) dit skolpersonal kan vända sig för att hitta vidare till myndighetsinformation, pedagogiskt material och stöd för att kunna undervisa på distans med digitala läromedel. (Skolahemma upprätthålls av av RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR.)
- Sist men inte minst – min egen länksamling med digitala verktyg! Inte främst avsedda för att bedriva distansundervisning men många verktyg fungerar naturligtvis även för det syftet också!
Pingback: Distansundervisning | Pearltrees