I höstas fick jag en förfrågan om att skriva förord till Katja Hvenmark-Nilssons nya bok Välkommen in i mitt klassrum (Studentlitteratur, 2016). En himla ära förstås, att ens få frågan. Sagt och gjort, med lillkillen i knät (sträck)läste jag Katjas manus och skrev sedan följande rader:
”Du vet, de där riktigt bra lärarna man hade under sin egen skoltid … De lärare vars lektioner man längtade till och som man kommer att minnas resten av sitt liv. Visst vill man gärna att ens egna elever ska komma ihåg en själv som en av dem? Men hur blir man en sådan lärare? Genom god undervisning, skulle nog de allra flesta svara. Det finns oändligt många sätt att bedriva god undervisning. Den här boken kommer att ge dig en förstklassig verktygslåda för att bli en av de där minnesvärda lärarna.
Som läsare av Katja Hvenmark-Nilssons bok Välkommen in i mitt klassrum besöker vi en skolverklighet med hög igenkänningsfaktor och får många exempel på lärarens vardagsutmaningar. Med stöd i aktuell skolforskning och egna erfarenheter ger Katja råd och tips om hur man kan bemöta elever och hantera olika klassrumssituationer. Hon berättar bland annat om hur man kan omsätta formellt kursinnehåll till lektioner, hur man får elever att medverka i dialogen och hur man gör för att synliggöra elevers lärande. Hon beskriver också hur man kan jobba smartare och få rutin på snabb planering samt ger värdefulla tips inför föräldramöten och utvecklingssamtal.
En av grundtankarna med den här boken är att den ska vara ett stöd under den praktiska delen av lärarutbildningen. Men även som sedan flera år tillbaka verksam lärare har jag haft stor behållning av Katjas tankegångar. Att få ta del av andra lärares tankar kring undervisning och lärande är ovärderligt. Det är de böckerna som verkligen gör skillnad, både för oss lärare och för våra elever. Elever som förhoppningsvis kommer att minnas oss med värme.”
Jag och Katja häromdagen utanför SETT-mässan. Kanske är vi lite lika ändå? 🙂
Och på tal om förord – ni minns väl att Anna-Karin Hatt (dåvarande it- och energiminister) skrev förordet till min första bok Webben i undervisningen? Och att hon bloggade om det! 🙂