Sommarlovet står för dörren. Om man som lärare har en ferietjänst innebär det att man är ledig många veckor i sommar. Åtta veckors ledighet sticker i ögonen på många. Särskilt om man lägger till att lärare har både jullov, höstlov, sportlov och påsklov – jobbar de aldrig?
Jodå, ni kan vara lugna – vi jobbar. Ganska mycket till och med vågar jag påstå. Ibland önskar jag mig en snabb och effektiv kloning av mig själv.
Enligt Lärarnas Riksförbund så har lärare samma totala arbetstid som andra.
Enligt en genomförd arbetstidsutredning är den normala årsarbetstiden i Sverige cirka 2 000 timmar minus semester. Antalet timmar varierar år för år, beroende på hur helgdagarna infaller. Alla kollektivavtal för lärare utgår från att lärare har samma totala arbetstid per år som andra anställda men på färre veckor.
Det vanligaste är att organisera skolans verksamhet i läsår, som indelas i terminer med mellanliggande ferier och lov. Skolans verksamhet för eleverna bedrivs normalt under ca 36 veckor per år. Lärarna är i verksamhet längre tid och årsarbetstiden koncentreras till 194 dagar, jämfört med andra arbetstagares normalt cirka 224-229 dagar.
Att räkna ut hur många timmar en lärare med ferietjänst jobbar (på pappret) är relativt enkelt. 194 dagar x 9 timmar (lärare jobbar som ni alla vet 45 timmar i veckan) = 1746 timmar. En ”normal” arbetstagare jobbar i runda slängar 1800 timmar om året.
Sedan har vissa år fler arbetsdagar (2011 är ett sådant år) och andra färre (låt oss se fram emot 2014!). Vissa arbetsplatser tillämpar klämdagar, andra inte. Lärare jobbar ibland helgdagar på mässor och öppna hus, det gör även många andra arbetstagare.
Det här läsåret har varit fruktansvärt roligt och givande men framför allt tidskrävande. Ibland slår det mig att det faktiskt skulle vara lite intressant med en stämpelklocka.
I år är jag ledig från och med den17 juni till och med den 9 augusti – tid som kommer att ägnas åt att varva ner, åka till Madrid, planera en ny engelska-kurs, blogga, twittra och framför allt – skriva på min bok om IKT.
De nästkommande åtta veckorna kommer antagligen att gå ganska snabbt, men det ska hursomhelst bli väldigt skönt med sommarlov.
En ”normalarbetare” arbetar 2080h per år. Iallafall på företaget jag arbetar under löneavdelning och får sköta kontakt med försäkringskassan
Hej Andreas!
Hmm, nu blir jag lite förvirrad – hjälp mig med matten. Om man jobbar 40 timmar i veckan och ett år har 52 veckor blir det 2080 timmar. Sen har (de flesta) fem veckors semester, så då blir det 2080 minus 200 = 1880 timmar? Sen ”försvinner” det alltså en hel del timmar på röda dagar och klämdagar och jag antar att det är så LR har räknat.
Vänliga hälsningar,
Patricia