Är lite konfunderad över att Zara Larsson i sitt viktiga sommarprat citerar ett stycke ur detta blogginlägg av Louise Winblad (som driver bloggen Hej Hej Vardag) utan att hänvisa till henne. I det här blogginlägget förklarar Winblad sin syn på saken.
Min första tanke är att man naturligtvis alltid bör ange källa när man citerar. Vilket är en självklarhet för de allra flesta. Ämnet är samtidigt otroligt viktigt och Louise Winblads ord är så träffsäkra att de förtjänar att spridas i ett större medialt forum. Men en källhänvisning av Zara hade suttit fint.
Detta påminner mig om all den tid som jag ägnar åt att ”tjata” på mina elever att de alltid måste ange källa när de citerar för att det annars räknas som plagiat. Lika mycket som vi lärare pratar källkritik med dem tjatar vi om upphovsrätt. En svår nöt uppenbarligen…
Sen funderar jag över att SR borde väl rimligtvis köra allas prat genom något slags filter där det framgår om det som sägs sagts/skrivits tidigare? Dessa filter är förstås inte helt vattentäta men de används ofta med elevtexter och detta stycke hade med största sannolikhet fått en tydlig träff hos Hej Hej Vardag.
Det ska bli intressant att följa om det kommer att dyka upp en förklaring på Zaras blogg eller i gammelmedia. Och även att använda som ett exempel i undervisningen.
Slutet gott, allting gott. 🙂 Men! ”Zara Larsson hade sagt att hon skulle citera men inte visste källan, dock klipptes det bort.”
Detta gör mig ännu mer övertygad om hur viktigt det är att prata med våra elever om upphovsrätt på nätet och även att hjälpa dem att höja den så kallade digitala kompetensen. Om man har en text eller ett citat som man vill veta källan till är det relativt enkelt att googla texten. I Zaras fall skulle det ha gjort att hon hamnade direkt på Louises blogg. Viktig kunskap för alla.
Och förresten – att googla är verkligen en konst. Särskilt om man vill googla ”like a boss”. Titta bara på infografiken till höger. Den hänger på väggen i mitt klassrum. 🙂